Жители на Перник излязоха днес на протест срещу мръсния въздух, който

...
Жители на Перник излязоха днес на протест срещу мръсния въздух, който
Коментари Харесай

Протест в Перник заради ТЕЦ `Република`

Жители на Перник излязоха през днешния ден на митинг против мръсния въздух, който дишат от месеци поради Топлоелектрическа централа " Република ".
 Привикаха шефа на Топлофикация в Перник да изясни за смрадта  Изгарят ли се отпадъци в Топлоелектрическа централа Република? Ето какво дишат в Перник (видео)
Според хората ТЕЦ-ът бълва непоносима миризма над града, а подозренията им са, че там нерегламентирано се горят боклуци.

„ От няколко месеца насам, ние имаме съмнения, че в ТЕЦ-а се горят неща, които не е редно да се горят – отпадъци, които се внасят от други градове. Имаме неофициална информация, че вечер в града влизат камиони, цялостни с боклуци от прилежащи обитаеми места. Вечер към 8-9 ч има непоносима воня на пластмаса. От шумохранилището, което от години е проблем за града, изясняват, че има доста филтри, които са задоволително надеждни и не би трябвало да има замърсяване, само че то е реалност ”, сподели Гергана Миланова пред камерата на bTV.

Ръководството на свързаната с Христо Ковачки компания, която е притежател на най-стария Топлоелектрическа централа в България, отхвърля.

Според протестиращите неприятната миризма и обгазяването на въздуха са от нелегално вкарване в пещите на твърдо гориво, получено от боклуци, познато още като RDF. След голям брой сигнали от жители на Перник на 19 септември от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник са направили неочаквана инспекция на Топлоелектрическа централа " Република " сред 21 ч. и 00,15 ч.

От ведомството са открили, че източник на неприятната миризма е апаратура за сушене на твърди горива и площадка за предпазване на боклуци.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР